top of page

Què és Zazen

Només seure en pau. El Zen no és més complicat que això. Seure en pau és el que anomenem Zazen, seure (za) en la concentració (zen). Per seure en pau la postura del cos és molt important.

 

Seieu al mig del zafú (coixí rodó l’alçada del qual dependrà de la flexibilitat de cadascú), sobre els isquions, en posició de lotus o de mig-lotus. Recolzeu els genolls fermament a terra, basculeu la pelvis endavant.  La columna vertebral està recta, recolliu la barbeta i estireu el clatell com si volguéssiu empènyer el cel amb la coroneta, sense tensions, creant així una postura estable que permet una respiració fluïda. 

 

Les espatlles, els muscles al voltant de la boca, les barres i el ventre  estan relaxats. La boca està tancada i la llengua toca el paladar superior darrere dels incisius. Els ulls estan mig tancats sense fixar-se en res, amb la mirada posada aproximadament a un metre de distància davant vostre.

 

Les mans recolzen sobre les cuixes. Els dits de la mà esquerra estan posats sobre els de la mà dreta, els palmells girats cap al cel; els polzes es toquen lleugerement com si fossin la prolongació l’un de l’altre en un contacte ferm i lleuger. El tall de les mans està en contacte amb l’abdomen a l'alçada del melic.

Durant Zazen l’atenció està vigilant sobre cada punt de la postura  i sobre la respiració. El cos influencia la ment que esdevé calma tot i restar vigilant i molt perceptiva. Els pensaments deixen d’encadenar-se els uns als altres. Si es manté l’atenció sobre la postura, els pensaments desapareixen sense deixar traça. Només queda l’instant present. 

deepening-practice.jpg
2BF0F115-CBEF-4AD5-8752-247053863784_1_1

La postura és el mirall on ens podem mirar sense jutjar, sense deixar-nos portar pels pensaments.

La meditació Zen és un esforç sense esforç. És acceptar no fer res d’especial, ni físicament, ni mentalment, per tal de retrobar la nostra condició original. A les nostres vides, segons les circunstàncies, estem sempre a punt de fer moltes coses. Despullar-se de tot “fer” és retrobar la nostra condició original.

 

És important compartir aquesta pràctica amb els altres. Practicants amb més experiència poden ajudar-nos a trobar la bona postura o a corregir-la si cal. L’energia i l’entusiasme de cadascú ens animarà a continuar en les moments en què la pràctica pot semblar difícil. Zazen no és una pràctica ascètica. Com diu el Mestre Dogen, "Escalfar el dojo a l'hivern i refrescar-lo a l'estiu és molt bo per fer Zazen" (Shobogenzo Zazengi).

A l’escola Zen Soto, zazen és practicat sense cap objectiu, sense intenció d’aconseguir res i cara al mur. Després de zazen hi ha una marxa lenta (Kinhin)

 

El dojo Zen Sansuikyo de Girona és un lloc tranquil, pacífic i fàcilment accessible on ens reunim per practicar zazen.

Recomenacions del mestre Guy Mukohō Mercier 

Shobogenzo
Kin-in
bottom of page